Yapılanma ve Güç İçin En Faydalı 6 Egzersiz

Yapılanma ve Güç İçin En Faydalı 6 Egzersiz

6-egzersiz

Herkes yapılanarak, daha güçlü ve gösterişli bir vücut yapısına sahip olmak ister.

Bunun yolu ilk planda uygun ve en verimli ağırlık egzersizlerinden, yani Vücut Geliştirme Programlarından geçer.
Burada size sunduğumuz kısa, bilimsel ve temel hareketlerden oluşan egzersizleri ister vücut geliştirme ve kondisyon programları olarak, isterseniz fitness amaçlı uygulayın, Kısa bir süre içinde sonuçlarını görmeye başlayacaksınız.
Fakat iyi neticelerin ancak zaman, istikrarlı çalışma, sabır ve bilimsellik faktörlerinin bir arada bulunmasıyla alındığı da bir gerçektir.

Buna rağmen yine de aşağıda size vereceğimiz çok kısaltılmış fakat tümüyle en fazla geliştiren ve kuvvet artışı sağlayan, 6 temel altın hareketten oluşan programla, çok çabuk ve azami ölçülere ulaşabileceksiniz.

İster serbest ağırlıklarla isterseniz makinelerle çalışın, kaslarınızı ve gücünüzü çok çabuk geliştirecek olan en büyük 6 hareketten oluşan programınızın temel hareketleri şunlardır:

Barbell Squat – Bacak

Bu en büyük onlunun en büyük birinci hareketidir. Bu temel bacak hareketi yaklaşık 240 adet kadar kası harekete zorlamaktadır.

En önemli fonksiyonu ise, vücudun en büyük kas gurubu olan ve “Quadriceps” denilen dört başlı kas gurubunu ve “Gluteus” denilen kalça kaslarını çok etkili olarak çalıştırmasıdır.

Bunun yanında diğer önemli fonksiyonları, ciğer kapasitesini ve genel kondisyonu arttırması ve bel kaslarının güçlenmesini sağlamasıdır.

Uygulamasında Şu Önemli Hususlara Dikkat edilmelidir:

• Dizlerinizin ayak parmaklarınızın ön seviyesini aşmaması ve parmak uçlarının hafifçe dışa dönük olması,
• Çömelme açısının 90 dereceden fazla olmaması,
• Sırtınızın hafif dik ve kalçanızın düz bir hat çizgisinde olması,
• Bakış açınızın karşıya bakış doğrultusunda olması, başın geriye doğru atılmaması,
• Çenenizin, göğüs kemiğiniz (Thoraksis)’den yaklaşık 7,5 cm. kadar yukarıda olmasıdır.

Barbell Deadlift – Alt Sırt-Arka bacak

Eğer bu egzersizi dizlerinizi kırarak yaparsanız, squat hareketindeki gibi birçok kas gurubunu benzer bir etki ile çalıştırmış olacaksınız. Eğer, dizlerinizi kırmadan yaparsanız, “Biceps Femoris” veya “Hamstring” denilen tüm arka bacak kaslarını da çok etkili olarak çalıştırmış olacaksınız Diğer bir etkisi de alt sırt kaslarını da kuvvetlendirmesidir.

Uygulamasında ise iki farklı tutuş şekli kullanılabilir. Bir el parmaklar yere bakacak şekilde “Üst Tutuş” ile diğer el parmaklar yukarıya bakacak şekilde ” Alt Tutuş”la kavramak suretiyle veya her iki el ile üst tutuşla uygulanabilir.

Çalışma sırasında belin çok zorlanmamasına ve doğrulurken de yavaş hareket edilmesine dikkat etmelidir. Eğer belinizde herhangi bir ağrı duyarsanız hareketi devam ettirmeyiniz.

Barbell Bench Press – Göğüs

Bu hareket, aynı anda göğüs, omuz, arka kol kaslarını, hatta göğüs kafesini bile çalıştıran, hem hacim hem de şekil kazandıran en faydalı temel hareketlerdendir.

Uygulama esnasında, barı kavrama genişliğinizin kalça genişliğinden biraz daha fazla olmasına ve ağırlığı kaldırırken sırtınızı yattığınız yerden kaldırmamaya dikkat etmelisiniz.

Ağırlık çok fazla ise mutlaka Barbell’i üzerine rahatça koyabileceğiniz bir askılık kullanmanız gerekir.

Bent – Over Barbell Rowing – Sırt

Bu egzersiz koltuk altı kaslarınızın kalınlaşarak kuvvetlenmesini sağlayan, onları genişletip şekillendiren en faydalı sırt hareketlerindendir.

Spinal Erector denilen omurganın her iki yanındaki kasları ve arka omuz kaslarını da son derece olumlu yönde etkilemektedir.

Uygularken dikkat etmeniz gereken hususlar; gövde yere eğik fakat bel omuru hafifçe içeriye doğru verilerek, dizler hafifçe kırık ve ayak açıklığı omuz genişliği kadar bir konumda olmalıdır.

Bu konumda ağırlık mide kısmına doğru ve eller, barı, parmaklar vücuda doğru bakacak şekilde ve omuz genişliğinden biraz daha açıklıkla kavramış olarak çekilir.

Eğer parmaklar karşıya bakacak şekilde çekilirse, bu defa koltuk altı kaslarından çok, biceps kasları çalışır.

Barbell Curl – Biceps-Kol

Kol kaslarının Biceps (Pazu) bölümünü en iyi geliştiren ve kuvvet kazandıran bir egzersizdir.

Ayakta, omuz genişliği ölçüsünden biraz genişçe avuç içleri karşıya dönük olarak iki el ile kavranan barbell, kontrollü ve dirsekler öne veya arkaya kaçmadan nefes verilerek, omuz seviyesine kadar kaldırılır ve nefes alınarak tekrar yavaşça başlangıç durumuna dönülür. Alt ve üst uç noktalarda kaslarda ki gerilimi boşaltmadan hareketi devam ettirmek gereklidir.

Standing Barbell Press Behind Neck

Bütün omuz kaslarının hacmını arttıran, aynı zamanda arka kol, üst göğüs ve göğüs kafesini de (Serratus) çalıştıran çok önemli bir egzersizdir.
Uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar, ağırlığın ense arkasına doğru, başı öne eğmeden, kontrollü olarak, omuz genişliğinden biraz daha fazla açıklıkla üst tutuşla kavrayarak, yavaşça kaldırmaktır. Ayrıca hareket esnasında başın öne ve arkaya, sağa sola oynamaması ve ağırlığın boynun alt kısmından daha aşağıya indirilmemesi de çok önemlidir.

İşte bu en fazla geliştiren ve en faydalı temel hareketlerden oluşan programı, yapabileceğiniz azami kilo ile önce hafif barbell ile 15-20 tekrarlık bir ısınma ve hazırlık setinden sonra, her hareketi toplam 3’er set üzerinden ve kullandığınız barbell ağırlılklarında her sette 2-5 kg.arasında artış yaparak 1.set 12, 2. set 10 ve 3.set 8 tekrar, yani her sette kilo arttırma sistemini uygulayarak, 6 hafta süreyle bir gün dinlenme, bir gün çalışma esasına göre çalışın.

Bu süre sonunda alabileceğiniz en yüksek verimle, arzu ettiğiniz yapılanmayı sağlayacağınız kesindir.

Eğer daha fazla kuvvet ve ölçüye sahip olmak istiyorsanız 2. bir 6 haftalık ek bir periyod ile fakat her hareketi 4’er set uygulayarak çalışabilirsiniz.

Ayrıca, konu ile ilgili daha ileri seviyede bilgi almak ve takviyeli ve ileri seviye diğer egzersiz programlarını uygulamayı arzu ederseniz, Sitemizin danışma hattından bilgi alabilir ve de Kişiye Özel Online Videolu Egzersiz Program Üyeliğine katılarak çalışmalarınızı daha üst düzeylere getirip, bizden devamlı destek ve yardım almak suretiyle özelleştirebilirsiniz.

Sayfanın üstüne git