Niçin ağırlık çalışmalıyız

Niçin ağırlık çalışmalıyız

Ağırlık çalışmalarının, şimdiye kadar bilinenin de üstünde, başta kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere vücudun tüm sistemleri üzerinde son derece olumlu etki yapmakta olduğu uluslar arası bilimsel araştırma kurumlarınca ispatlanmıştır. 

Düzenli olarak haftanın 3 günü ağırlık çalışması yapan kişinin  kalbinde, bu çalışmayı yapmayan kimseye nazaran kalp kaslarında kuvvetlenme ve buna paralel olarak “ Hipertrofi” denilen, sağlıklı bir büyüme meydana gelmektedir.

Bu büyüme, yapılan çalışmaya uyum sonucu meydana gelen, faydalı bir fizyolojik büyümedir.

Düzenli ağırlık çalışması sırasında, kanın aktif olan ve olmayan dokular arasında dağılımı mükemmel bir seyir takip eder. 

çalışmadan sonra kalbin normale dönmesi daha kısa zamanda ve süratli olur. Bu özellik, tüm spor branşlarında  kondisyon testlerinin temelini oluşturur. 

Düzenli çalışmalar sonucu, maksimum kalp dakika volümü de artar. Bu artış, bazı kişilerde 18 – 20 Lt/dk.’dan 20 – 25 Lt/dk.’ya kadar çıkar. 

Bu artmada en büyük pay, maksimum kalp atım sayısından çok, maksimum kalp atım volümünündür. 

Düzenli ve dinamik ağırlık çalışmalarının sağladığı en önemli fizyolojik değişikliklerden biri, maksimum oksijen kullanma kapasitesinin ( V02) artmasıdır. 

Bu durumda, kişinin, maksimum oksijen kullanma kapasitesinin artması, daha büyük yüklerle, daha uzun bir zaman, yorgunluk duymaksızın efor sarf edebilme performansının üst düzeye çıkabilmesi demektir. 

Ağırlıkla yapılan düzenli dayanıklılık antrenmanları ile kalbin kasılma gücünün artması sonucu maksimum atım volümü 150 cc.’ye hatta aerobik kapasitesi çok yükselmiş sporcularda 200 – 210 cc.’ye kadar çıkabilir 

Kalbin dakika volümünde artma, hem atım volümünde, hem de atım sayısında artmalar meydana getirmektedir. Kondisyonu iyi olan sporcularda maksimum kalp dakika volümünün daha yüksek olmasının nedeni, maksimum kalp atım volümlerinin daha yüksek oluşudur. 

Ağırlık çalışmalarının, kan kolesterinini düşürerek, kalp krizini büyük ölçüde önlediği, bütün vücut sistemlerini olumlu etkileyerek, organ kapasitesini, kondisyonu ve vücut kuvvetini arttırdığı ispatlanmıştır. 

Ağırlık çalışmaları ile vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin daha ileri derecelere getirilmesi, metabolizmanın verimliliğinin arttırılması,  insan sağlığı ve formu için, tüm spor ve tıp sektörünün faydalandığı en büyük ve geçerli bir araçtır. 

Yıllarca ağırlık çalışmalarının faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, ağırlık çalışmalarının şu faydaları sağladığı tespit edilmiştir:

• Kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir ve estetik kazandırır, 

• Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir, 

• Hareketsizliği önler ve vücut yağını yakar, 

• Kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar, 

• Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır, 

• Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli  olarak kabul edilir, 

• Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır, 

• Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar, 

• Gelişme çağında boy uzamasına, ileri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur, 

• Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olurken, selülit ve  kilo verme problemlerini de giderir, 

• Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için  ideal bir spordur, 

• Rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez tedavilerin temelini oluşturmaktadır. 

Ayrıca, Ağırlık çalışmalarının, bilimsel yapıldığı takdirde, şu hastalıkları önlediği de tıp otoriteleri tarafından tespit ve kabul edilmiştir :

  Altın Fayda :

1. Osteoporose – Kemik erimesi

2. Arthritis – Eklem iltihabı

3. Stres – Ruhî ve zihinsel rahatsızlıklar

4. Dolaşım rahatsızlıkları

5. Kalp rahatsızlıkları

6. Organ ve kas zayıflığı

7. Kısmî iktidarsızlık

8. Organ zayıflığı

9. Postür ( duruş ) bozuklukları

10.Kanser ve şeker hastalığı

Sayfanın üstüne git