Vücut Geliştirmenin Faydaları

Vücut Geliştirmenin Faydaları

Vücut Geliştirme Nedir ?

Vücut Geliştirme – Bodybuilding-; belirli alet ve makineler ile, önceden düzenlenmiş çalışma programlarını uygulamak suretiyle,
kasları ve vücudun sistemlerini kuvvetlendirme ve geliştirmeye yarayan, kişiyi her yadda sağlıklı, zinde ve formda tutarak estetik kazandıran, bilimsel temellere dayalı bir spor branşıdır.

Vücut Geliştirme Sporu, bir başka tanımlama ile; Hareket Bilimi ( Kinesioloji ) kuralları içinde, bir programa bağlı olarak yapılan,
aletli ve aletsiz egzersizlerle, vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin daha ileri derecelere getirilmesini sağlayan, metabolizmanın verimliliğini arttıran bir spor branşıdır..

Vücut Geliştirme, sağlıklı yaşam felsefesi içinde, tüm dünya ülkelerinde olağanüstü ilgi görmekte ve hızla yayılmaktadır.

Modern spor anlayışı ile vücut geliştirme sporu, sevilen ve faydalı bir spor branşı olmanın yanında, bütün spor branşlarının , atletizm ile birlikte temelini oluşturmaktadır.

Sporu genel sağlık ve insanlar arası bağlılığın temeli olarak gören birçok ülke, bu görüş ve felsefenin doğrultusunda, milli gelişmenin de
ancak spor ile gerçekleştiği inancında olup,vücut geliştirme sporuna da bu amaçla büyük destek vermekte ve çok önemsemektedirler.

FAYDALARI

Vücut Geliştirme Sporu, çalışana kazandırdığı biyolojik ve fizyolojik faydalar yanında, ruhsal yönden de son derece olumlu nitelikler kazandırır.

Disiplin, nefse hakimiyet, güven duygusu, hırs ve azim, alçak gönüllülük gibi manevî özellikler, vücut geliştirme yapanın en önemli karakter özellikleridir.

Vücut geliştirmeyi ve sporu her yönüyle bilimsel ve ciddî boyutlarda yapan herkes,
yüksek ahlâkî değerler kazanmakta ve toplum içinde saygınlığı olan bir konuma ulaşmaktadır.

Yıllarca bu sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, vücut geliştirmenin şu faydaları sağladığı tespit edilmiştir:

• Kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir ve estetik kazandırır,

• Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir,

• Hareketsizliği önler ve vücut yağını yakar,

• Kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar,

• Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır,

• Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli  olarak kabul edilir,

• Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır,

• Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar,

• Gelişme çağında boy uzamasına, ileri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur,

• Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olurken, selülit ve  kilo verme problemlerini de giderir,

• Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için  ideal bir spordur,

• Biomekanik özelliklere sahip olan ve sportif  rehabilitasyon uygulama olanakları sağlayan vücut  geliştirme makineleri, rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez cihazlarıdır ve vücut geliştirme sistemleri de bu tür tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

Ayrıca, Vücut Geliştirme Sporunun, bilimsel yapıldığı takdirde, şu hastalıkları önlediği de tıp otoriteleri tarafından tespit ve kabul edilmiştir :

0 Altın Fayda :

1.Osteoporose – Kemik erimesi
2.Arthritis – Eklem iltihabı
3.Stres – Ruhî ve zihinsel rahatsızlıklar
4.Dolaşım rahatsızlıkları
5.Kalp rahatsızlıkları
6.Organ ve kas zayıflığı
7.Kısmî iktidarsızlık    
8.Organ zayıflığı
9.Postür ( duruş ) bozuklukları
10.Kanser ve şeker hastalığı

Sayfanın üstüne git