Spor En İyi İlaçdır

Spor En İyi İlaçdır

Düzenli spor sağlık ve formunuzun sigortasıdır.

Düzenli yapılan Spor ve sağlık ilişkisi üzerine araştırmalar, egzersiz yaparak, kondisyon ve formunu koruyan bir vücudun şaşırtıcı bir ölçüde hastalıkları önlediği, tedavi ettiği, hatta ömrü uzattığını gösteriyor.

Sigara içen 18 erkek dört hafta süreyle her gün yürüyen bantta koştular, düzenli ağırlık egzersizleri yaptılar, bunun neticesinde vücut kuvvetleri arttı, kötü kolestrol azaldı, esneklikleri arttı, jleri sirkülasyon halindeki kök hücreler, çoğalarak, tahrip olmuş damarları içten dışa doğru onarmaya başladı.

Bedensel hareketler sayesinde beyinde bile yeni hücreler gelişiyor, yaşlı beyin de daha iyi öğreniyor ve değişimlere uyum sağlayabiliyor.

İstatistiksel sonuçlar, spor yapan bir kişinin , kalbinin atım sayısının daha ekonomik olması nedeniyle ortalama olarak yedi yıl daha uzun ömürlü olduğunu gösteriyor.

Hareket etmeyen insanların, kandaki yağ miktarlarının artmasından dolayı ölüm riski üçte bir daha yüksek. Normal yaşamını çok hareketsiz geçirip, az yürüyen yaşlı birinin, aynı yaştaki sportmen komşusundan yedi yıl önce ölme olasılığı daha fazla.

Yaşamları süresince  ortalama olarak en az haftada iki kez bedensel egzersizler, kardio ve ağırlık çalışmaları yapanların Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları % 60 daha düşük. Haftada üç gün en az yarım saat kadar yapılan düzenli egzersizler, depresyona karşı her gün alınan antidepresanlar kadar etkili.

Tüm dünya üzerindeki araştırma kuruluşlarının tespit ettiği sonuçlara  göre, bedeni çok fazla yormayan basit hareketler bile belli başlı hastalıkları önlemede ve tedavisinde iyi geliyor. Hareketsiz tembel bedende ise, biyokimyasal dolaşımlar gitgide yavaşlıyor, kas kayıpları başlıyor, eklem yerleri ve bağ dokularda gevşeme ve güçsüzlükler oluşuyor. Tüm yaşam boyu metabolizmanın iyi bir şekilde işleyebilmesi sağlığını devam ettirebilmesi için bedenin düzenli egzersizlere ihtiyacı var.

SPORLA HANGİ HASTALIKLARI YENEBİLİRİZ ?

Spor ve sağlık ilişkisi üzerine araştırmalar, düzenli egzersiz yapan antrenmanlı bir bedenin şaşırtıcı bir derecede hastalıkları önlediği, tedavi ettiği, hatta ömrü uzattığını gösteriyor.

Birçok araştırma kuruluşlarının tespit ettiği çok önemli bir sonuçda şu ; 30 ve 90 yaşından sonra beyindeki hücrelerin %15-25’inin köreldiği ve bu süreçten özellikle de öğrenme ve bellekten sorumlu bölgelerin etkilendiğidir.

İsveç’te gerçekleştirilen uzun vadeli bir araştırma ise, düzenli egzersizler sayesinde beyinde bile yeni hücrelerin geliştiğini, yaşlı beynin de öğrenmeye müsait olduğunu ve değişimlere uyum sağlayabildiğini kanıtlamaktadır.

Bilimsel ve tıbbi araştırma kuruluşları, 20 yılı aşkın bir süre araştırmaya katılan insanların egzersiz yapma alışkanlıklarını izleyerek çok önemli sonuçlar elde etmiştir.

Buna göre yaşamlarında ortalama olarak en az haftada iki kez bedensel hareketler yapanların Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları % 60 daha düşük çıkmıştır.

Araştırmacıların raporlarına göre haftada üç gün yarım saat kadar yapılan egzersizlerin, depresyona karşı her gün alınan antidepresanlar kadar etkili olduğu açıklanmıştır.

Günümüzde artık depresyonlu hastalarının neredeyse yarısı egzersiz terapisiyle tedavi edilmekte ve egzersizlerin, bozuk beyin kimyasındaki dengeyi, ilaçlardan daha iyi düzelttiği açıkça belirtiliyor.

KANSERE KARŞI

Spor, vücudun kansere karşı savunmasını da güçlendiriyor. Tembel bedendeki biyokimyasal dolaşımlar yavaşladığı için kandaki yağlar örneğin safra taşı olarak topaklanmaktadır. Bu yüzden egzersiz yapmayan kişilerin safra kesesi daha sık alınıyor.

Ve sindirim daha ağır işlediğinden, besindeki kanser yapıcı maddelerle temas süresi uzamakta ve dolayısıyla da hareketsiz insanların kalınbağırsak kanserine yakalanma riski %50 daha fazla olmaktadır.

 
Dünyada iler gelen birçok Kanser Enstitüsü’nde, tedavi olan kalın bağırsak kanseri hastalarının, uzun bir araştırma ve izlemeden sonra, egzersiz yapma alışkanlıkları takip edilmiş. ve bu incelemeden sonra, haftada iki ila üç saat egzersiz yapanlarda, kanserin tekrarlanma olasılığının önemli ölçüde düşmüş olduğu belirlenmiştir..

Buna benzer bir araştırma da meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılmıştır. Meme kanseri hastası 3000 kadının spor yapma alışkanlıkları karşılaştırılmış, bir haftada üç ila dört saat kadar yürüyenlerde meme kanserine bağlı ölüm riskinin %50 oranında  düşmüş olduğu görülmüştür.

KALP HASTALIKLARINA ÇARE

Spor tedavisi, kalp hastalıklarında tıpkı ilaç tedavisi gibi uygulanabilmektedir.

Akut koroner kalp hastalıklarına sahip kişilerin yaşam beklentileri spor yaptıkları zaman yükselmektedir. Mesela akut kalp yetmezliğine sahip kişiler, spor sayesinde ölüm riskini %35 oranında düşürebilmektedir.

Spor ve düzenli yapılan egzersizler sadece hasta kişilerin değil, sağlıklı insanların yaşamını da uzatmaktadır.
İstatistiksel sonuçlar, spor yapan bir kişinin ortalama olarak yedi yıl daha uzun ömürlü olduğunu göstermektedir.

Hareket etmeyen insanların ölüm riski üçte bir daha yüksektir. Örneğin her gün 1,6 km’den daha az yürüyen yaşlı birinin, aynı yaştaki sportmen komşusundan yedi yıl önce ölme olasılığı daha fazladır.

Yine bilim adamlarının uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar neticesinde gerçekleştirmiş olduğu bir araştırma sonucunda, kasların yaşlılıkta bile geliştirilebileceği kanıtlamıştır.

Yaşları 86-96 arasında değişen, bakım evleri ve hastanelerde kalan yaşlı insanlar, on hafta süresince bacak kaslarını geliştiren özel bir bacak aleti ile çalıştırıldı. Yaşlılar bu aleti haftanın iki günü sadece beş dakika kadar kullandılar. Ve iki buçuk aylık antrenmandan sonra kendilerini %174 daha güçlü hisseden hastaların birçoğunun merdivenleri bile bastonsuz çıkmaya başladıkları görüldü..

Yine bilimsel bir araştırma kuruluşunun yaptığı beş yıllık bir araştırma çerçevesinde, yaşları 65’in üzerinde yaklaşık 10.000 kadın incelendi. Düzenli egzersizlerin, kemikleri güçlendirdiğini gösteren araştırmaya göre haftada iki saat kadar egzersiz ve ağırlık çalışması yapan kadınlarda kalça kırıklarının %36 oranında daha azaldığı ve kemik erimesi hastalığının önlendiği tespit edildi.

Bel ağrıları bugünkü modern toplumda özellikle de masa başında çalışan insanların sıkça şikayet ettikleri rahatsızlıklardan biridir. Oysa biraz egzersizle mide,bel ve omurga etrafındaki kaslar güçlendirildiğinde bu şikayetler büyük ölçüde  azalmaktadır.

Dünyaca ünlü ortopedi uzmanları, bilimsel ve iyi planlanmış bir egzersiz programı ile güçlendirilmiş mide, bel ve omurga kaslarının, omurların vidalarla ve çubuklarla birbirine bağlandığı ameliyat kadar etkili ve güvenli olduğunu belirtmektedirler.

SPOR VE ROMATİZMA

Bilimsel spor ve egzersizlerle, romatizma ağrılarından kurtulmak mümkün olmaktadır. Bunun için hastaların, ağrıyan bacaklarındaki kasları, o bölgeyi direk etkileyen egzersizlerle güçlendirmeleri bile yeterli olmaktadır.

Bunun için bir gurup bilim adamı, 16 haftalık bir antrenman programı geliştirerek hastaların üzerinde denemiştir.

Bu çalışma programına göre,
Hastalar sandalyenin üzerinde oturarak, ayak bileklerine bağlanan ağırlıklarla çalıştırıldılar. Programın sonunda ağrıların azaldığı ve hastaların 17 farklı egzersizi daha iyi yaptıkları tespit edildi.

 
Bu egzersiz programının sonucunda
“Romatizma yüzünden gündelik işlerini bile yapamayan birçok kişi yeniden eski gücünü kazanmıştır.

Düzenli egzersizler diğer yandan diyabet hastalarının yaşamını da kolaylaştırmaktadır. Çünkü yalnız etkin kaslar kandaki glikozu enerjide kullanarak atabilmekte, fakat çalıştırılmayan kaslar bunu başaramamaktadır.

Pankreasta, çalıştırılmayan ve pasif bırakılan kaslar yüzünden aşırı miktarda ensülin üretilmekte, vücut hücreleri bu hormona karşı direnç kazanmakta ve şeker metabolizması çökerek, bunun sonucunda da şeker hastalığı (diyabet) ortaya çıkmaktadır.

Kandaki şeker seviyesinin uzun vadede yüksek seviyede kalmasına bağlı olarak damarlarda bozukluklar oluşmakta, kan dolaşımının yavaşlaması, şeker koması ve körlük gibi kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Araştırma sonuçlarından anlaşıldığı üzere ister sağlıklı olsun ister bir hastalığı bulunsun, düzenli ve bilimsel egzersizler her yaştaki insana iyi geliyor. Spor insanları sağlıklı kılarak, mutluluk veriyor ve yaşamlarını uzatıyor. Bu gerçeklere göre özellikle de yaşlı insanların hareketsiz kalmamaları gerekmektedir.

  Yaşınız ve rahatsızlığınız ne olursa olsun mutlaka egzersiz ve spor yapın. Ve dikkat ettiyseniz spora başlamak ya da yaşınıza ve hastalığınıza uygun beden hareketleri yapmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Bunun için her zaman SPORMERKEZİM yanınızdadır.

Sayfanın üstüne git