Eklem İltihabının Önlenmesi

Eklem İltihabının Önlenmesi

EKLEM İLTİHABINI EGZERSİZLE ÖNLEYEBİLİRİSİNİZ !

rheumatoid arthritis s20 exercise

Eklem iltihabı olarak bilinen arthritis belirli yaşlardan itibaren sıkça rastlanan ve hareket sistemini olumsuz etkileyen rahatsızlıklar arasındadır.

Ağırlık çalışmaları sırasında kıkırdak dokusunda tedavi edici bir faktör olarak tespit edilen synovial sıvısı salgılanır. Buna eklem yağı da denebilir. Bu sıvı eklem yerlerini korur ve kayganlaştırır, yani aynen arabadaki motor yağı gibi görev yapar. Araba nasıl motor yağsız çalışamaz ise, eklemlerin de çalışabilmesi için bu sıvıya ihtiyaç vardır.

Kıkırdaklar synovial sıvının içindeki besin faktörleri nedeniyle kanama yapamazlar. Eklemlerdeki synovial sıvının azalması ve eklem iltihabının meydana gelerek, hareket sistemini etkilemesi arthritis’in belli başlı göstergesidir.

Bilimsel ve doğru yapılan ağırlık, vücut geliştirme ve fitness çalışmaları ile synovial sıvının oluşması sağlanarak, eklem yerlerinin korunması ve dolayısıyla da arthritis’in engellenmesi mümkün olmaktadır.

Bu çalışmalarda dizler, dirsekler gibi eklem yerleri, kasların esnek duruma gelmesi ile kuvvetlenmiş olurlar. Ayrıca, bu çalışmalar, eklem yerlerinin gevşemesini ve birbirine yakın kemiklerin sürtünmesini engelleyerek, zamanla arthritis oluşmasını önlemektedir.

Arthtritis’in oluşma nedenlerinden birisi de fazla kilonun, eklem yerlerinde aşırı yükleme meydana getirmesi ve synovial sıvının oluşmamasına neden olmasıdır. Programlı ve düzenli yapılan vücut geliştirme ve fitness egzersizleri, fazla kiloların atılarak, kasların ve eklem yerlerinin kuvvetini arttırması nedeniyle, bu rahatsızlığı önleyen olumlu aktivitelerdir.

ARTHRITIS ÖNLEMİ

Vücut geliştirme ve fitness, insanlara pozitif alışkanlıklar sağlamaktadır. Bunların başında, doğru ve bilimsel beslenme gelmektedir. Bunun yanında uygun bir egzersiz programı, kişiye rahatlık, huzur ve yeterli bir uyku sağlayarak, stresten de uzak tutmaktadır.

Ancak bazı durumlarda, bu çalışmaların gerçekten arthritik semptomlara da neden olduğu gözlenmiştir. Bunun nedeni bazı spesifik hareketlerin aşırı dozda uygulanması, yükleme, ve yetersiz ısınma egzersizleri vs. gibi hallerdir.

NEDENLER

Kas guruplarını kendi kapasitesinin çok üstünde zorlamak: Bu kaçınılması gereken bir çalışma tarzıdır. Eğer böyle bir çalışma tarzı devam ettirilirse, egzersizler kontrolden çıkar ve sakatlıklar meydana gelerek, arthtritis’e davetiye çıkarılmış olur.

Halbuki kortizonun çabuk tesir ettiği halde, sayısız yan etkilerinin olduğu ve tedavi edici özelliğinin de bulunmadığını bilmemektedirler. Sakat bir eklem yeri ancak istirahat ve doğru bir tedavi ile iyileşebilir. Ayrıca yine sakat olan bir eklem yerinin, devamlı bir vücut geliştirme çalışması ile de tedaviye çalışılması yanlıştır.

Bu durumlarda; ışın tedavisi, istirahat, kas gevşetici kremler ve zaman en uygun unsurlardır. Doğru tedavi ile iyileştirilen bir kas gurubu, yine eski yüklemelere hazır hale çabukça gelebilmektedir.

Egzersizlerde Arthritis Vakfı’nın Tavsiyeleri:

Antrenman bu konuda çok faydalı olabilmektedir. Ancak doğru zamanda başlamalıdır.

Antrenman programına başlamadan önce bir doktor kontrolü gerekir. Özellikle, kronik arthritis olanlarda.

Egzersizlere ve ağırlık çalışmalarına başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır.

Eklem yerlerini ve kasları egzersize hazırlamak, bilhassa arthritis hastalarında diğer insanlardan daha önemlidir.  

Belirli eklem yerlerine hitabeden spesifik ağırlık veya makinelerle yapılan hareketler, rehabilitasyonunuzun ağırlık noktasını oluşturmalıdır.

Bunun için doktorunuz veya fizyoterapistinizden size uygun olan hareketlerin neler olduğunu öğrenmelisiniz. Başlangıçta izometrik hareketler tercih edilmelidir.

İzometrik hareket, kasların hareketsiz bir engel kullanarak gerdirilmesidir. Havlu çekmek vs.gibi. Bu tür hareketler, kuvvet gelişmesi sağlayarak eklemlere yük bindirmez.

Zayıf kaslar, eklem problemleri doğurur,

İzometrik çalışmaları takiben izotonik yanî hareketli ve yüklemeli egzersizlerle, kas ve eklem yerlerinin daha da güçlenmesi sağlanmalıdır. Ancak, yanlış ve kontrolsüz hareketler, zayıf eklemleri etkiler ve kalıcı arızalara neden olurlar.

Hareketleri yaparken, tekrarlarda kaslarınızın yumuşaması için 10-15 saniye ara verin.

Günde 10–12 saat uyuyun.

Kendinizi bir programa hazırlayın ve o programı devamlı uygulayın. Ağrınızın en az olduğu ve eklem yerlerinizin en hareketli olduğu zaman antrenman yapın. Eğer sabah ağrınız varsa, çalışmanızı öğleden sonraya kaydırın. Eğer ağrı kesici almışsanız ve bu ağrı kesici tesirini 12.45’de gösterecekse, bu saat çalışma için uygundur. Günün çalışma için en ideal saati, kendinizi en iyi hissettiğiniz saattir.

Antrenmanlarınızı hafta içinde programlandığı şekilde ve düzenli uygulayın, Yaşamınız boyunca sporunuzu uygulayın ve çalışmalarınızın size zevk ve sağlık vermesi için asla aşırıya kaçmayın. Eğer çalışmalarda çok fazla ağrı ve kaslarınızda sertlik hissederseniz, mutlaka doktorunuza danışın. Spormerkezim siteniz, ihtiyacınıza göre KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ PROGRAMINIZI düzenleyerek, sağlık ve formunuzu en iyi düzeye getirmek için bu konuda yanınızda olacaktır.

 


 

Sayfanın üstüne git