Bazı öyküler yaşamın ta kendisidir….

Bazı öyküler yaşamın ta kendisidir….

EROL UĞUR – OTOBİYOGRAFİ ve Sportif Yaşam Öyküsü

Fi tarihinde, Cemaziyelevvel ayının 12’sinde, Eminönü, Demirtaş Mahallesi, Kepenekçi Sinan Sokak, namı diğer

“Kantarcılar”semtinde, demirciler arasında heeeeyyytttt…diyerek bir demir çubuğu kavrayarak ortalığa çıkmışım…..

Merak edenlere söyliyeyim, Demirlere ve demir sporlarına düşkünlüğüm buradan geliyor.

Okul faslına gelince, meşhur Süleymaniye semtinde Mimarsinan İlk Okulunu kendi isteğimle seçmemin nedeni, okulun girişinde çok iyi bir seyyar SU MAHALLEBİSİ SATICISININ olmasıydı. Okula girmeden, o, üzerine kırmızı şerbet dökülen su muhallebesini  yemeden, öğle paydosunda okul bahçesinde yaptığımız kıran kırana maçları kaldırmak mümkün olmazdı.

Tabii bir de bunun maçtan sonrası var dı, maçtan sonra da yenilen takım hemen okulumuzun yakınındaki meşhur VEFA

BOZACISINDAN, üstüne kaba leblebi dökülmüş geniz yakan bozaları getirmez mi….Düşünün bundan sonra ki tarih

dersindeki durumumuzu…üstelik ders de “Osmanlı İmparatorluğunun Çöküşü” olunca daha da bir anlamlı oluyordu bu….Çünkü aşırı boza da hepimizde uyku çöküşü oluşturyordu

Mimarsinan ilkokulundan sonra, Vefa Lisesine gitmemin nedenleri arasında en önemli faktör de VEFA BOZASIDIR….

Vefa Lisesinde orta kısımdan itibaren hep çift dikiş gitmemin nedeni, okul futbol takımı, Vefa Genç Futbol takımı, Vefa halter takımındaki çalışmalar ve antrenmanlar yetmezmiş gibi, bir de eve dönerken FATİH GÜREŞ KULÜBÜNDE, GÜREŞ, BOKS, HALTER Allah ne verdiyse, yapmaktı….İşte böylelikle spor ve eğitim karma bir şekilde sağ salim mezun oldum.

Tabii spor öyküm de içler acısı, şöyle :

İnsanın doğasında, kendini diğerlerinden daha güçlü ve farklı hissetmek, daha hızlı koşmak, topa daha kuvvetli vurmak, daha yükseğe sıçramak, büyük bir ağırlığı kaldırmak vs.gibi istek ve arzular vardır. Zaten tüm sportif yarış ve müsabakalarda bu faktör büyük rol oynamaktadır.

Mesela çocukluktan gençliğe ilk adım attığım sıralarda bir sohbet sırasında bir aile yakınım, bana bir ara uzun uzun baktı baktı ve “Erol bileklerin çok zayıf, biraz spor yap, kürek sapı filan çevir, taşları kaldır, bileklerini, kollarını

kuvvetlendir, böyle çiroz gibi dolaşma, sonra herkes seni okulda bilek güreşinde yener, spor yaparken zorlanırsın, kolların, bileklerin ve vücudun ne kadar kuvvetli olursa kendini o kadar iyi hissedersin, diye nasihatte bulunmuştu.

Nasihat o nasihat ben başladım çareler aramaya ve yöntemler geliştirmeye. Buna başlamamın bir nedeni daha vardı. Her fırsatta beni gördüğü zaman benimle bilek güreşi yapmaya meraklı ve aynı evde oturduğumuz, mesleği oto tamircisi olan bir aile dostumuz Doğan ağabeyim di.

Kendisini çok severdim, gerçekten mesleği gereği, çok aşırı kalınlaşmış ve kuvvetlenmiş elleri ve önkolları ile görünüş

itibariyle çok sıra dışı bir insandı.

Beni tabii ki o çiroz gibi halimle gözüne kestirdiği için sık sık evimizdeki bir tahta masanın üzerinde bilek güreşi yapmaya davet eder ve her seferinde de bileğimi sinek gibi masanın üzerine yapıştırır ve bundan büyük keyif alırdı.

Ben ise tam tersi, hem beni çiroz gibi bileklerin var diyen yakınımın kulaklarını güzelce çınlatır hem de elimi tahta masaya saniye geçmeden sinek gibi yapıştıran DOĞAN ağabeyin kolunu masaya yapıştırmanın hayallerini kurardım.

Beni anormal bir şekilde saran bu hırs nedeniyle artık buna mutlaka bir çare bulmalıydım.

O yüzden Okul sıralarında futbol ve vücut geliştirmeye merak sardığımdan spor konularında daha ziyade yurt dışı kaynaklı mecmua, dergi ve kitaplardan temel spor bilgileri almaya başlamıştım.

Özellikle vücudun geliştirilmesi, güç ve form kazanma için Bilimsel Vücut Geliştirme konularını daha o yıllarda adeta

yaşamımın bir parçası haline getirdim.

Tabii o yıllarda, meşhur sokak Silivri yoğurt satıcılarından aldığım tren tekerleği gibi yoğurt tenekelerine çimento doldurarak yaptığım beton halterler, evimizin yakınında ki metruk cami avlusundan yürüttüğüm kırılmış mezar taşları – bunları kaldırarak spor yapıyordum – annem kovalıyordu…taşların üzerinde dualar var, oğlum çarpılacaksın diye….sonra taşların üzerine, kadife kumaş kaplayarak onları sigara böreği gibi sarıp, annemin hışmından kurtulma çabaları, manavdan yürüttüğüm domates sandıklarının üzerinde yatarak göğüs egzersizleri yapma çabaları….hep spor sevgisi ve disiplinimin kendi kendine oluşmasını sağladı adeta…

Sonra, işletmeciliği sevdiğim için, İstanbul Şişli İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu İşletmecilik İhtisas Bölümü, sonra İşletme Fakültesi Pazarlama Enstitüsü, yetmedi tadına doyamadığım için İşletme İktisadı Enstitüsü İşletmecilik Lisans Üstü Gece İhtisas Programları mezuniyetleri……

Tabii ki bu durumda İşletme Ekonomisti mesleğini elinize almış oluyorsunuz…. Genel Sevk ve İdare, Pazarlama ve Reklamcılık konularında, Italya Torino’da Fiyat Bayilik organizasyonu Eğitim Kursları, birçok yurt içi ve yurt dışı çeşitli eğitim program ve seminerler birbirini kovalıyor…

 1982 yılına kadar yurdumuzun önde gelen pazarlama ve sanayi kuruluşlarında mesleğimin gereği profesyonel yöneticilikler, Almanca ve İngilizce bilmekler falan filan işin cabası yani…..

Profesyonel yöneticilik dönemimden sonra, çok küçük yaşlardan beri idealim olan modern ve bilimsel kurallara göre idare edilen ve insan sağlığını ön plânda tutan spor tesisi kurma ve yönetme arzusu ve heyecanı ile ilk kuruluşum olan VEGES VÜCUT GELİŞTİRME VE FİTNESS MERKEZİ’Nİ sevgili arkadaşım ve ortağım Sn.Gürbüz Tansever ile 1982’ de Levent’te, daha sonra 1985’de VEGES VÜCUT GELİŞTİRME MERKEZİ ( VEGES II )olarak Etiler’de faaliyete geçirdim.

1994 yılı başında da daha modern, daha büyük ve çağdaş bir spor tesisi olarak, İtalyan Innovative Fitness Technology – TECA firmasının dünyaca ünlü rehabilitasyon ve biomekanik özellikli Fitness makinalarının Türkiye Genel Distribütörlüğünü alarak, Levent’te VEGES SPOR TESİSLERİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’ni kurdum ve faaliyete geçirdim.

Vücut Eğitim Geliştirme ve Estetik Sporları kelimelerinin baş harflerinden oluşan VEGES felsefesi ve iş stratejisi paralelinde, ilgili tesislerde başta vücut geliştirme olmak üzere, fitness, aerobik, step ve çeşitli gurup aktiviteleri ile birlikte, Kick-Box, Thai-Box, Self Defence – Yakın Döğüş, Kendini Koruma Teknikleri, Zayıflama, bilhassa Sportif Rehabilitasyon ve hareket sistemi sorunlarını gideren egzersiz programları üzerinde özel çalışmalar yaptım, Teca Single Sation – Reabilitasyon makinalarında hamilelik öncesi ve sonrası, güçlendirici, doğumu kolaylaştırıcı ve çabuk form tutma, duruş bozukluklarını giderme programlarını uzun yıllar uygulattım.

Oğlum Burak Uğur’la birlikte, birçok emniyet müdürü arkadaşımın isteğini kırmayarak ve fahri olarak, Etiler Polis Akademisi ve İstanbul Çevik Kuvvet Müdürlüğünde, Spor, Self Defence – Kick Box ve Yakın Döğüş derslerini organize ederek gerçekleştirdim.

Daha sonra, Dövüş Sanatları ile ilgili olarak oğlum Burak Uğur’la “ BUJIN FIGHT CLUB “ kuruluş ve faaliyetlerinin gerçekleştirdim.

Bilimsel Vücut Geliştirme ve Fitness konularıyla yazımın başında da belirttiğim gibi,,,taaa Küçükpazar Kepenekçi Sinan Kantarcılar semtindeki dünyayı yeni yeni anlamaya başladığımdan itibaren  gerek uygulama gerekse teorik olarak devamlı ilgilendim ve kendimi geliştirdim, tabii bütün bu faaliyetlerimden sonra 1980 yılından 1993 yılına kadar,

VÜCUT GELİŞTİRME FEDERASYON’unda Teknik, Organizasyon, Hakem ve Eğitim Komitelerinde yer almamak da ayıp olurdu herhalde

Görevde bulunduğum yıllarda hem kendi tesislerimde hem de federasyon bünyesinde oluşturulan antrenör kursları ve eğitim seminerlerinde eğitimcilik yaptım.

Daha o yıllarda spor salonlarımıza gelen kişilerin “BİRE BİR SPOR HOCALIĞI” yapmam da israr etmeleri sonucu, Ülkemizin ilk PERSONAL TRAINING KİŞİYE ÖZEL – BİRE BİR EGZERSİZ PROGRAMLARI EĞİTMENİ oldum.

Tabii uyguladığımız spor branşının tüm topluma daha iyi sevdirilmesi ve daha yaygın eğitim verilmesi için, Sevgili Arkadaşım Sayın Özer Baysaling ile Vücut Geliştirme Derneği faaliyet ve hizmetlerini yürüttüm.

Ayrıca çocukluğumdan beri satranç oyununa düşkünlüğümden ve bu konuda profesyonel yöneticilik yaptığım şirketlerin yayın organlarında SATRANÇ DERSLERİ” vermemden dolayı, bir de baktım pat diye İstanbul Satranç Kulübü 2.Başkanlığı görevini bana vermişler,,,,.

Okul sıralarından beri takip ettiğim yabancı spor kitap ve mecmualarından imrenmiş olacağım ki, ben de, mutlaka spor kitabı yazıp, tüm insanların sağlıklı ve formda kalması için faydalı bilgileri onlarla paylaşma arzusu, Spor yayıncılığı konusunda Sayın  ve Sevgili arkadaşım Av.Özer Baysaling ile birlikte 1993’de Birand Yayıncılık ile

“ BİLİMSEL VÜCUT GELİŞTİRME, 1999’da İlpress yayın evi ile HERKES İÇİN SPOR “ adlı bilimsel esaslara dayanan spor serisi kitaplarını gerçekleştirmemde en büyük etken oldu.“

                  

Fazla yer almasın diye diğer kitaplarımın resimlerini koymuyorum…..

Ama kısaca bilgi vereyim…Hızımı alamadığım için, bunları takiben 2005 de spor kitaplarımın yayıncısı olan İlpress yayın evinden, hanımların tüm vücut formları için “SHAPE HAPPENS” Mükemmel Vücut – Bacak ve Kalçalar, 2007 yılında Boyut Yayıncılıktan, SENİN SEÇİMİN – FIT- MİDE VE BEL EGZESİZLERİ, ve SENİN SEÇİMİN – KAS GURUPLARINA GÖRE EGZERSİZ kitapları ile spor Kitapları İhtisas Serisine devam ettim ve yine İlpress yayınevi tarafından, Ekim 2009 da BİLEK GÜREŞİ “ kitabım yayınlandı.

Bir de spor eğitimciliğim ve spor tesisi işletmeciliğim süresince bıkkınlık veren ;EROL HOCAM, ŞU GÖBEĞİ NASIL ERİTECEĞİM” “

Ne olacak bu göbeğimin hali, soruları beni ORTA KATTAKİ GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ “FORMDA KALMA & GENÇ

GÖRÜNME “ kitabımı yazmama neden oldu…

Ayrıca bir de herkesin egzersiz isimlerini abuk subuk kelimelerle, gülünç ifadelerle tarif edip yazmasından esinlenerek, 500 civarı egzersizin açıklamaları ve uygulamalarını resimlerle gösteren ansiklopedik bir yapıda “ VÜCUT GELİŞTİRME VE FITNESS EGZERSİZLERİ REHBERİ” ni hazırlayıp, digital baskı ile isteyenlerin istifadesine sundum.

Bu otobiyografi de bayağı uzadı ve can sıktı…o zaman fazla uzatmadan finale geleyim ve kısaca son durumum hakkında ki bilgilerle artık müsaadenizi isteyeyim…

Onlar da şunlar :

Halen spor eğitim, spor tesisi kurma, fizibilite, danışmanlık ve uygulama hizmetlerimi, SPORMERKEZİM SPORTS EDUCATION CONSULTING , kuruluşlarım ile devam ettirmekte ve Dünyaca ünlü İSVEÇ MASTERCARE BACK A TRACTION SİSTEM – Bel ve Sırt Tedavi Edici ve Koruyucu Traksiyon Sistemlerinin Türkiye  Master Distribütörlüğünü yürütmekteyim.

Bel-Sırt – Eklem Rahatsızlıkları ve Omurga üzerinde yoğunlaşan çalışmalarım ve tecrübelerimi herkesle paylaşmak amacıyla, bu konuda informal bilgi veren sitem ise, tüm içeriğini bizzat hazırladığım www.mastercare-tr.com sitesidir.

Internet üzerinden eğitim çalışmalarımın öncesinden de kısaca bilgi vermemde fayda var….Online Spor Eğitim projelerime istinaden 2005 yılında sayın Samet Egesoy ile www.sportmeniz.biz, 2007 yılında sayın Moris kastro ve INVEON kuruluşu ile,

Türkiye’nin en büyük ve geniş kapsamlı bilimsel içerikli spor eğitim sitesi olan www.spormerkezim.com’u,  oluşturdum,

www.spormerkezim.com da Online Eğitim ve Kişiye Özel Egzersiz Programlama ve Spor Tesisleri için hazırladığım  ÜYE EGZERSİZ PROGRAMLAMA -YÖNETİM VE İŞLETİM SİSTEMİNİ ve Bel Okulu’nu, tüm sporseverlerin hizmetine sundum.

Çok uzadı biliyorum…..Kısaca, hem bireysel hem de birçok sportif kurum ve müesseselere danışmanlık ve bire bir eğitim hizmetlerimi sürdürmekteyim…sırada yayınlayacağım daha çok spor kitabı var………..

Yaşamın ne olduğunu, nasıl sağlıklı ve formda kalındığını öğrenmek ve uygulamak istiyorsanız hemen gelin…..

haaa…hemen gelmezseniz sizi oraya bi şekilde getirecek adamlarımız da mevcuttur yani…ona göre….gerisine karışmam…tamam mı ?

adresi de şu :

Erol UĞUR

Int.Master Sports Educator & Trainer

www.spormerkezim.com

www.mastercare-tr.com

www.wellnessdrom.com

www.mybodywell.com

Sayfanın üstüne git