Bel ve Kalça Oranları

Bel ve Kalça Oranları

kala oran

BEL VE KALÇA ORANININ FORM VE ESTETİK GÖRÜNTÜ DIŞINDA BİR SAĞLIK GÖSTERGESİ 

OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ ?

Bel ve Kalça Oranı normalin üzerinde olanların kalp krizine yakalanma riski normal olanlara nazaran daha yüksektir.

belNormalde herkes çeşitli sportif aktiviteler ev beslenme diyetleri ile vücut yağ oranlarını azaltarak incelmek, forma girmek arzusundadır. Bu istek yaz ayları yaklaştıkça doğal olarak daha fazla yoğunlaşır.

Bel, mide ve kalça formu üzerinde daha çok yoğunlaşan bu uğraşı daha ziyade estetik amaçlıdır. Ancak burada göz ardı edilen çok önemli bir husus vardır. O da bel ve kalça arasındaki oranın tıp kuruluşları ve uzmanlarca çok önemli bir sağlık göstergesi olarak kabul edilmiş olmasıdır.

Bel ve kalça inceltmek ve forma sokmak için yapılan tüm egzersizler ve çeşitli sportif aktiviteler neticesinde, bu bölgede, doğru beslenme kuralları da uygulandığında önemli form kazanılmaktadır.

Ancak çeşitli uğraşılarla belli ölçülere getirilen bel ve kalça arasında oran olarak sağlıklı kabul edilen derecelere dikkat edilmesi çok önemlidir.

Çok inceltilen bir bel, aynı derecede küçültülen bir kalçanın görüntüsü her ne kadar çok çekici ve estetik görünüyorsa da her ikisinin birbirlerine oranında belli ölçülerin altında veya üstünde olmak başta kalp krizine yakalanma riski olmak üzere birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir.

Onun için sportif aktiviteleri bu bölge üzerinde yoğunlaştırırken estetik görünümle birlikte sağlık açısından olması gereken normal sınırlar içinde olunmasına dikkat etmek her zaman uygun bir yaklaşımdır.

Bel ve Kalça oranlarını mercek altına alırken vücut tipleri üzerinde de yoğunlaşmak ve ona göre hareket etmek daha doğru ve uygundur.

ELMA FORMU

ELMA VE ARMUT BİÇİMLİ KALÇA GÖRÜNTÜSÜ NEDİR ?

Sık sık sözü edilen hem estetik görünüm hem de kalp sağlığı açısından önemli görülen Bel-Kalça Oranı, bel ve kalça civarında depolanan ve toplanan yağların oluşturduğu birikimlerin hacim olarak birbiri ile oranlanarak elde edilen bir ölçümdür. Bu çok basit bir ölçümleme ile elde edilebilir.

Tam bel çevresi ve tam kalça çevresi ölçülerek birbiriyle orantılanır. Çıkan oran değerlendirilir. Vücudumuzda görüntüyü ve sağlığımızı etkileyen fazla yağlar genellikle iki bölgede yoğunlaşmaktadır.

Birçok kişi bu yağ birikiminin olduğu bölgeye göre “Elma ve Armut” tiplemelerine benzetilir. Birikim eğer bel bölgesinde yoğunlaşmışsa “ELMA” formu, kalça bölgesinde yoğunlaşmışsa “ARMUT” formundan söz edilir.

ARMUT FORMU

Bel bölgesinde fazla yağ birikimi yani ELMA formuna sahip olanlar, kalça ve bacak bölgesinde fazla yağ birikimi yani ARMUT” formuna sahip olanlara nazaran, sağlıklı olma yönünden daha büyük riske sahiptirler.

Bu risk hem form hem de kalp üzerindedir. Eğer bel bölgenizde çok fazla birikime ve kiloya sahipseniz, bu hem kalp krizi ve hem de diabet hastalığı riskini, bütün yaşamınız boyunca yüksek oranda taşıyacağınız anlamına gelmektedir.

ERKEK VE KADIN İÇİN İDEAL BEL – KALÇA ORANLARI

Bu ideal oran kadınlarda % 80 ve daha altı, erkeklerde ise % 95 ve daha altında olmalıdır.

BEL / KALÇA ORANI

ORANLAR         KADIN                      ERKEK

DÜŞÜK             0.75’DEN AZ             0.85’DEN AZ
NORMAL          0.75 – 80 ARASI        0.85 – 95 ARASI
YÜKSEK             0.80’DEN FAZLA       0.95’DEN FAZLA

Sayfanın üstüne git