Atletik Performans ve Mide

Atletik Performans ve Mide

MİDE VE KARIN KASLARININ ATLETİK PERFORMANS ÜZERİNDEKİ  ETKİLERİ

Uyguladığınız spor bıranşında performansınızı arttırabilmeniz için egzersiz programınızda mide, karın ve alt sırt kaslarını mutlaka düzenli olarak çalıştırmalısınız

Hiç kuşku yok ki, çok belirgin hatlara sahip bir vücut, görsel ve estetik açıdan baktığımızda plajda bütün gözlerin size çevrilmesine yol açacaktır, ama eğer aktif spor yapıyor ve bu nedenle yüksek performansta bir fiziğe sahip olmak istiyorsanız, o zaman yalnızca vücudunuzun orta kesimini çok iyi geliştirmiş olmakla, alacağınız mesafenin yarısını kat etmiş ve daha başarılı neticeler almış olursunuz.

Aynı şekilde sırtınızın alt kısmını da unutmamalısınız.. Lower Back dediğimiz alt sırt kasları, karın kaslarınız ile birlikte sizin atletik performansınız için gerçek güç merkezinizi oluşturur.

Antrenmanlarınızda mide ve karın egzersizleri ile, yaptığınız sportif faaliyetin performansını artırmak istiyorsanız, alt sırt ağrılarından şikayetçi olan milyonlarca kişiden biri olmak istemiyorsanız ve yalnızca çömelme veya ağırlık hareketleri gibi vücut yapan egzersizlerden daha olumlu sonuç almak istiyorsanız, egzersiz yaptığınız çalışmalarda çekirdek egzersiz esaslarını uygulamalısınız.

Atletlerin çoğunluğu, yanlış bir uygulama ile yaptıkları sporun en ön plânda gerektirdiği vücut bölgesi üzerine ağırlık veriyorlar. Örneğin, yaptığınız spor, ağırlıklı olarak atma, vurma veya fırlatma hareketini içeriyorsa, o zaman vücudun üst kısmı için dayanıklılık egzersizlerine ağırlık verilir. Böyle durumlarda vücudun alt kısmı ikinci plânda düşünülür ve eğer zaman kalırsa, karın kesimi üzerinde durulur.

Oysa ki her türlü atletik hareketler ya çekirdek egzersiz ile bağlantılı veya oradan kaynaklanmaktadır, bu nedenle herhangi bir egzersiz programının esas olarak mide, karın ve alt sırt kasları üzerinde odaklaşması gerekmektedir.

Mutlaka şu çok bilinen deyişi duymuşunuzdur: “Bir zincir, ancak en zayıf halkası kadar kuvvetlidir.” Bir çok atlet için ne en zayıf halka, vücudun güç merkezinin en hayatî kısmıdır. Tenis raketi ile en iyi düz ve ters vuruşlar, futboldaki bütün temel hareketler, Kickboks
Thai-Boks gibi sporlardaki her çeşit tekme aktiviteleri, tüm sportif branşlardaki teknik hareketler hatta golf hareketleri, beyzbol, hokey vuruşları bile ; hepsi mide ve karın kesimi tarafından denetlenmektedir.

Güçlü bir mide ve karın bölgesi size çok daha kapsamlı bir hareket serbestisi ve daha fazla güç sağlar, gereksiz ilâve hareket yapmanızı önler ve her şeyden önemlisi, daha verimli bir hareket yapmanıza imkân vererek enerjinizi gereksiz yere tüketmenizi önler.

Enerjinizi kanalize edebilir hale geldikten sonra ancak o zaman sahip olduğunuz olağanüstü fiziksel potansiyelinizin farkına varır ve bu şekilde herhangi bir zorlanma veya sakatlanmadan sakınmış olursunuz. Hatta genel sağlık ve zindelik açısından bile mide, karın ve alt sırt kasları hayatî derecede önemlidir. Bunlar vücudun duruşunu kontrol eter, alt omurganızın istikrarlı olmasını ve tüm vücut dengesini sağlar. Mide ve karın kaslarını, ister genel form ve estetik programı çerçevesi içinde, ister atletik performansınızı en üst seviyeye çıkarmak için düzenli olarak çalıştırın, her iki amaç için de bu kesimin birinci plânda genel sağlığınız bakımından hayatî önemi vardır.

Konu Hakkında Araştırmacıların Görüşleri ve Son Gelişmeler
Uyguladığınız spor bıranşında performansınızı arttırabilmeniz için egzersiz programınızda mide, karın ve alt sırt kaslarını mutlaka düzenli olarak çalıştırmalısınız

Bilimsel çalışmalar, uzun zamandan beri mide ve karın kesiminin sağlamlığı ile atletik performans arasındaki ilişkinin önemini vurgulamaktadır. Bilimsel çalışmalarda, en basitiyle bir beyzbol vuruşu üzerinde yapılan incelemeler sırasında, omurga kasları ve mide, oblique kaslarının, topa vuruş ve sonrasında azamî seviyede faaliyet göstermekte olduğu tespit edilmiştir..

Yapılan bu araştırmalar sonucunda; “Gövdenin kas faaliyetlerinin en üst düzeyde oluşabilmesi için, sırt ve mide bölgesinde bir denge ve rotasyon çalışması gerektiği, bunun soncunda gövde ve kalça kaslarının daha da güçlendirilmesini sağlayacak bir program uygulanması gereğine” işaret ediliyor.

Bir başka araştırmada, omuz, gövde ve baldır dayanaklığı ile omuz hareketi aralığı üzerine durularak ve bunun için seçilen 24 (13 erkek ve 11 kadın) atletin, karın ve mide kaslarını özellikle çalıştırıp kuvvetlendirenlerin kendi spor branşlarında daha başarılı oldukları  tespit edildi.

Olimpik yarışlara katılan yüzücüler için, bu parametrelerin yüzme performansı ile ilişkisi olup olmadığı da bir çok araştırma konusu oldu. Elde edilen sonuçlar, yüzme süresi ile gövde esnekliği, gövde esneme ve omuz dahilî dönüş mukavemeti arasında ters bir bağlantı olduğunu ve bunlar arasında yer alan gövde esnekliği mukavemetinin en önde gelen belirleyici faktör olduğunu ortaya koyuyorlardı. Bir başka deyişle, güçlü bir mide ve sırt kasları sayesinde çok daha hızlı yüzülebiliyordu.

Öte yandan, alt sırt acılarının  önüne geçilmesi, yarışlara ve gösterilere katılan atletler için çok önemli bir husus olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum günümüzde hem atletlerin hem de yetişkinlerin yüzde 60 ila 80’i için hayatlarının belli bir döneminde karşı karşıya kaldıkları bir sorundur.

Sırt alt kasları ve mide kasları, bir “kas korsesi” oluşturularak gövdenin stabilitesi ile omurganın desteklenmesini sağlamakta, mide, karın ve sırt kaslarının mukavemetinin artırılması, sırt sorunlarının giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Her ne kadar çalışma yoğunluğu ve sıklığı ve ani değişmeler, yetersiz teknikler ve uygun olmayan spor donanımları da sporcuların bu sorunlarla karşılaşmalarına neden oluyorsa da, sırt kasları ile mide ve karın kas yapısının güçlendirilmesi böyle bir sorun ile karşılaşılma olasılığını veya şiddetini azaltmaktadır.

Bu belirttiğmiz ana kurallar, mide, karın ve alt sırt mukavemetinin en üst atletik performansın elde edilebilmesi için kaçınılmaz hususlardır. Bunu sağlamanız için yapmanız gereken şey o kadar zor bir iş değil:

Egzersiz program ve çeşitli sportif aktivitelerinizi uygularken  mide-karın-ve alt sırt kaslarınıza çalışmalarınızda öncelik vererek çalışma disiplininden hiç uzaklaşmayacaksınız ve ilgilendiğiniz spor branşının teknik özelliklerine göre uygulayacaksınız, hepsi bu.

Sayfanın üstüne git